Sluta skrik för fan av Malin Haawind

Jag var på konferens i Malmö i veckan och på vägen dit och hem läste jag Sluta skrik för fan av Malin Haawind.

Hur är det att vara förälder – egentligen? Med avstamp i egna erfarenheter berättar etnologen Malin Haawind om det lyckade i att misslyckas, om hur overallkrigen kan ge panikångest och om lättnaden i att ändå få den där varma lilla handen på kinden efter en bråkig dag. Detta är en bok om livet med småbarn. Om de stoltaste ögonblicken som förälder men också (kanske framför allt) de minst stolta. Om hoten, mutorna, trugandet, bekräftelsen, närheten, ömheten och känslan av att bara vilja fly till en plats där ingen kräver något av en. Om att föräldraskap inte är en uppgift eller ett projekt som kan bockas av, utan ett liv som ska levas, med barn. Och i detta ska allas personligheter få plats – både småmänniskornas och de vuxnas. Det handlar om samhällets förväntningar, normer och krav på hur man ska vara som förälder och hur de äter sig in i en fast man försöker stå emot. Om allt man inte ”får” göra som förälder, om det präktiga duktighetskravet som sitter som en för trång och stickig kofta runt ens axlar och gör att det blir svårt att röra sig fritt och efter eget huvud. Men det handlar också om stunderna när man lyckas frigöra sig och vara förälder på sitt eget sätt och hur bra det känns. Och om de allra bästa stunderna tillsammans med barnen, när allt helt plötsligt är enkelt.

 Enormt överskattad bok enligt mig. Ganska ointressant, ospännande, tjatig och överdriven. Har cirka hundra gånger mer behållning av de föräldrabloggar jag läser som behandlar samma ämnen (vardag, barn, att vara förälder) men mycket roligare, ”igenkännigare” och intressantare. Enda delen där jag kände igen mig var när Malin beskrev att ha ett spädbarn som är cirka en vecka och kass på att amma. Det var faktiskt inte världskul första två veckorna och jag undrade seriöst vad fan jag gett mig in på och tyckte jag var rejält dålig. Men det gick liksom över. Nu är Alva 3 år.

 

Jag kände inte igen mig så mycket i den här boken. Jag vet inte om det är för att jag är tråkig, inte har humor att skratta åt uppenbara överdrifter, för att jag har ett så kallat lätt barn som faktiskt aldrig skrikit, jämt sovit bra, typ aldrig är sjuk alls, äter, leker själv osv eller för att vi är två föräldrar med flexiga jobb och där pappan drar ett asstort lass eller tja, all of the above. Antagligen.

 

Jag tycker dessutom om att baka och kavla pepparkaksdeg och spritsa kristyr och hålla på. Jag får aldrig ångest av sådana Instagramkonton utan tycker det är asmysigt att surfa genom. Bor även i hus på landet med grusväg och det får tydligen Malin som skrivit boken ångest av att se och höra. (Känns lite konstigt att hon skriver så). Alltså barn har det ju bra precis över allt där det finns personer som älskar dem och bryr sig om dem. Jag bor här för att jag älskar att bo på landet och vill ha tyst och lugnt och gott om plats och älskar natur och djur (och jag tycker det passar mycket bra ihop med att ha barn att bo här ja) men en som inte vill bo på landet skulle en förmodligen avsky Färingsö och därmed inte vara så behaglig förälder. Det är vi väl överens om så här i slutet av 2017.

Jag tycker också det är svinjobbigt att vara förälder ibland men verkar aldrig tycka det av samma anledning som någon annan. Jag har bara ett ”ganska” stort behov av egentid och dåligt tålamod. Har samtidigt höga krav på mig själv och stort bekräftelsebehov som gärna alltid vill vara barnets mesta bästa favoritperson. Det är lite svårt att få ihop. Jag måste vara superkul och lätt att leva med! Men tror faktiskt jag är en rätt bra förälder.

Den här boken kommer jag inte att ge någon i present.

skrik

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s