Konsten i att vara miljömedveten, 5 poäng

Jag försöker tänka på miljön när jag handlar kläder, mat och andra saker och även när jag reser. Tänker dock mer och mer på att det blir så bakvänt att liksom konsumera mer för att belasta miljön mindre.

Vissa saker är jag helt bekväm med att ha hivat ut och ersatt med nya, bättre material. Vi har gjort oss av med all plast i köket (den återfinns i lekstugan och i sandlådan) eftersom varm plast läcker gifter och att plasten i köket i största allmänhet är i kontakt med det vi äter. Så stekspadar, vispar, bunkar, skålar, matlådor mm är i glas och rostfritt stål sedan några år. Men att leka med plast (man redan äger) utomhus tycker jag är okej. (Undviker att köpa ny plast). Vi har även hivat plast i badrummet i den mån det går. Det vill säga inga tandkrämer eller tvålar med plast i och inga plastleksaker i badet. Barnrummet hade vi plastbantat om det innehållit plast men där började vi liksom från scratch och kunde välja andra material och giftfria tyger, mattor osv. MEN. Jag kan mer och mer känna att detta med att plastbanta börjar bli in absurdum bland många (inte hos mig förstås som är helt perfekt…). Plasten ska ut till varje pris, men man tänker inte på det man ersätter den med, hur de materialen produceras, hur hållbarheten är och inte minst om materialet går att oskadliggöra eller återvinna efter förbrukning.  Några exempel:

Diskborsten. I plast. Ska alltså kastas för att den tillhör köket. (Obs vi har inte slängt vår). In med en i trä eller bambu. Vars hållbarhet är högst några månader. Sen måste huvudet bytas ut. DeLaval har en diskborste i plast som håller i tio år. Hur många diskborstar i trä går åt under den tiden? Hur ser tillverkningen av träborstarna ut? Vilka resurser krävs? Snabbt räknat går det 60 diskborstar i trä på en i plast. Hur kan det vara försvarbart? Hur kan det vara mer miljövänligt att tillverka 60 diskborstar, när det räcker med en? Jag kör vår diskborste i maskin regelbundet och kokar den då och då. Blir som ny.

Soppåsar. Om man källsorterar (vilket jag förutsätter att alla vettiga personer gör numera), blir det inte mycket brännbara sopor. Det finns dessutom speciella påsar avsedda för just brännbart, de är lite tunnare, men kräver mindre resurser vid tillverkningen än de som man köper i kassan för att ha sina matvaror i. (Ta med tygpåse till affären!) Dessutom, om man byter ut soppåsarna mot papper finns det några nackdelar: det krävs mer resurser för att tillverka en påse i papper, transportkostnaden är större då papperspåsarna tar större plats och väger mer, papperspåsarna återvinns inte, utan bränns. Resursen går alltså förlorad. Plastpåsen med sopor i bränns, den hamnar inte i naturen, utan den tas om hand.

Att göra sig av med funktionella plastsaker, för att köpa nyproducerade i annat material känns ofta så tokigt. Rostfritt, som är populärt att ersätta plast med, är resurskrävande under tillverkningen. Det håller visserligen i evigheter, men helt ärligt, måste hinken som du har vattnet i när du tvättar bilen vara i rostfritt om du redan äger en i plast

Att byta ut soppåsarna men flyga till Thailand blir liksom en supermärklig logik. Att byta ut diskborsten men ta den bensindrivna bilen till jobbet blir lika konstigt. Jag gör nog rätt många konstiga val själv som tål att funderas över rätt många varv. Tycker till exempel att det känns riktigt knepigt att offra en resa till Thailand för att inte flyga. Oerhört knepigt. (Men i år ska vi faktiskt inte till Thailand. Lever med någon sorts miljökämpe värre än jag själv tydligen!)

I matbutikerna dyker det upp fler och fler varor med ekologisk märkning, Superbra såklart. Vi handlar till största delen bara ekologiskt. Men det finns faktiskt varor där det spelar minimalt med roll om du väljer till exempel traditionell odling före ekologisk. Vattenmelon brukar vara dubbelt så dyrt med en eko-märkning på sig men för miljön spelar det ingen större roll om du tar en traditionellt odlad melon. Som konsument måste man verkligen vara påläst och jag tycker det är urtrist när ekostämpeln mest blir ett marknadsföringsknep för att ta betalt.

Vill nog egentligen bara komma fram till att miljömedvetenhet, ekologiska val och plastbanting är toppen – men man ska verkligen göra aktiva val som faktiskt spelar roll, istället för att överkonsumera och ruinera sig själv helt i onödan.

IMG_2830

Att odla egna grönsaker är oerhört miljövänligt på alla sätt och vis. Och kul och gott!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s