När man skjuter arbetare av Kerstin Thorvall

Jag har läst När man skjuter arbetare av Kerstin Thorvall. En fantastisk men samtidigt fruktansvärd bok som jag är glad för att jag äntligen har läst.

 I det vitlysande midsommarljuset i norr möter den blyga nyutexaminerade småskollärarinnan och skogshuggardottern Hilma sitt öde i en charmig skönsjungande läroverksadjunkt söderifrån. Han är svärmiskt intresserad av arbetarnas sak och ser i den unga Hilma sitt livs kärlek. Strax  efter bröllopet visar det sig dock att Sigfrid är sinnessjuk, något som hans familj valt att tiga om. Enligt lagen är det en sjukdom belagd med äktenskapsförbud för avkommans skull. Men hon var ju bara en enkel flicka. Hon kunde offras för allt detta hände på den tid då det ännu var tillåtet att skjuta arbetare. Bröllopsnatten blir till ett enda långt blodigt övergrepp och den nyblivne maken hamnar på mentalsjukhus medan bruden tas med söndertrasat underliv till kvinnokliniken. Trots detta väljer Hilma att stanna. Offer för samhällets normer och konventioner. 

Sigfrid är frisk i långa perioder, men hamnar förr eller senare i en manisk fas då han inte kan kontrollera sig själv och blir grym och våldsam. När Hilma och Sigfrid sedan får en dotter kommer tillfällen då mannen också försöker att förgripa sig på henne.

Sigfrids och Hilmas olika livssyner står i kontrast till varandra och det gör också de samhällsklasser som de kommer från. I bakgrunden av Hilmas berättelse finns också de nya tankarna om arbetarnas frigörelse, som började spira under den här tiden. På det sättet är boken både ett sorts tidsdokument och en väldigt gripande berättelse i kvinnohistoria. Roman skildrar tydligt hur mannens rätt över kvinnan och hennes kropp har sett ut, och förklarar samtidigt varför det fortfarande ser ut som det gör idag med mäns självklara rätt till kvinnors kroppar.

Att läsa historia i skönlitterär form kan vara det bästa sättet att läsa historia på för lära om samhället vi lever i.

Den här boken får fem av fem möjliga poäng. 
Läs! Om du inte redan gjort det.

Boken är en berättelse om Kerstin Torvalls egna föräldrar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s