Jag ger dig solen av Jandy Nelson

Noah och Jude är tvillingar, bästa vänner, och olika som natt och dag. Noah vill hellre måla av världen i sitt skissblock än leva i den, medan Jude kastar sig ut i de högsta vågorna tillsammans med surfkillarna. Alla vill vara Judes vän, ingen vill vara Noahs. Tills Brian dyker upp, Brian som samlar på meteoriter och får Noahs kropp att vibrera. Men då inträffar det otänkbara – en tragedi som slår tvillingarnas liv i spillror. Och allt förändras. När livet och hela deras familj går sönder spräcks också syskonens ­relation. De går sorgsna åt helt skilda håll i detta drama fyllt av svek, list, lögn och död.

Tre år senare pratar tvillingarna inte längre med varandra. Noah har slutat måla och Jude har blivit en ensamvarg. Jude försöker ställa allt som gått fel till rätta, vilket sammanför henne med en excentrisk skulptör och en kille med världens krokigaste leende. Ett möte som kommer vända tvillingarnas liv upp och ner, igen.

Medan jag läste berättelsen om Noah och Jude som utspelar sig under flera år fångade den mig stundtals oerhört. Jag tycker karaktärerna var trovärdiga och oerhört skickligt och levande beskrivna. Sådär så att jag är säker på att tvillingarna finns på riktigt någonstans i Kalifornien. Det brukar också bädda för att det ska vara en bok man saknar när man läst färdigt den. Men såhär en vecka senare inser jag att Jag ger dig solen inte är en bok som stannat kvar hos mig eller som jag fortfarande tänker på. Jag tycker boken förlorade på att den var för lång och ibland lite omständlig. Partierna om Noah fångade mig dock mycket mer än delarna om Jude och av någon anledning läste jag mycket noggrannare om den ena tvillingen medan jag nästan skummade förbi den andra.

Ibland var boken en femma när jag läste den medan den ibland bara var en trea. Oftast svävade den mellan tre och fyra, ungefär. När jag la ner den efter att ha läst sista sidan tänkte jag att den här boken hade jag nog älskat när jag var typ 16. Insåg också först i efterhand att det ju faktiskt är en ungdomsbok! Så, vuxna Erika ger den en stark trea, kanske fyra. Men mitt 17-åriga jag hade nog gett den en femma.

Här kan du läsa om de andra böcker jag läst under 2016.

solen.jpg

Annonser

En reaktion på ”Jag ger dig solen av Jandy Nelson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s