Om män på deras dag

Idag är det Internationella mansdagen. Även om få män verkar bry sig om eller ens känna till detta. Samma män som brölar att de också vill ha demonstrationer och att de är så kränkta och diskriminerade på kvinnodagen den 8 mars hörs inte lika högt nu. Det hade varit ett utmärkt tillfälle att diskutera en komplicerad mansroll, lika uttag av föräldraförsäkring och mäns eget ansvar för dagens våldtäktskultur*. Men det är tyst. Men på temat väljer jag att skriva om tre saker kopplade till män. De kanske inte verkar hänga ihop men i själva verket gör de ju just det i slutändan.

Att Donald Trump vann presidentvalet i USA för cirka två veckor sedan ger skrämmande effekter. Hans uttalanden om att han bara ”grab her by the pussy” om andra kvinnor verkar ha fått en stor skara av världens män att se sina ståndpunkter och handlingar som fullt legitima. Skrämmande.

Ingen har väl undgått Delmon Haffos (m) uttalande i torsdags när han kallade Annika Strandhäll (s) för ”hora” i direktsänd webb-tv. Han blev avskedad omedelbart och även m:s komchef fick gå i fredags. Detta njöt jag ohämmat av. Sociala medier är ju så filtrerat att vi nästan uteslutande presenteras för innehåll som är likt det vi själva redan tycker och delar. Men ändå törs jag säga att få gick till Haffos försvar i detta (nån enstaka vit man bara…) och det skänkte nån stans i vansinnet lite tröst. Att det finns en gräns. Men tyvärr är det ju inte bara Delmon Haffo som låter såhär när han pratar, han hade bara (o)turen att hamna på Youtube när han sa det. Men runt om i rummet hördes andra män hö hö hö. Enligt Kindberg Batra kunde samtliga vänta sig ”allvarliga samtal”. I soffan med Jens sa jag att han aldrig någonsin får skratta åt sånt här (det gör han självklart inte!) men inte heller sitta tyst. Han måste alltid, varenda gång ställa sig upp och säga stopp. Nej. Och uppmana sina vänner att göra detsamma. Stå upp mot våldtäktskultur och kvinnohat.

På mitt jobb går det bra nu, riktigt bra, och jag trivs väldigt bra. Det är bara en sak. Männen i vår enhet har högre lön än kvinnorna. Yngre män med mindre erfarenhet har högre lön än äldre kvinnor med mer erfarenhet. Och det diffar rejält mycket i både erfarenhet och löneskillnad. Männen har bara högre lön på grund av sitt könsorgan enligt en enkel analys.

Jag är så less på patriarkatet och på kvinnohat. Varför vill ingen prata om det här den 19 november? (Som för övrigt är Internationella toalettdagen också. Hö hö).

*Hat, våld och hot om våld mot kvinnor har normaliserats i vår kultur och förstärks med en rejäl dos ”victim guilt”, att allt är kvinnors eget fel.

upptillkamp

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s