Kvinnozooner på Göteborgs kulturkalas

Göteborgs kulturkalas som går av stapeln i sommar ska införa så kallade ”kvinnozooner” på grund av de övergrepp och våldtäkter som skett under festivaler i år. Spontant kanske detta låter som en lysande idé, en plats för bara tjejer och där de garanterat får vara ifred. Men i själva verket är en tjejzoon en sjukt dålig grej.

I vanlig ordning är det kvinnorna, offren, som ska akta sig, passa sig, vara försiktiga och som inte kan röra sig fritt över allt. Mycket bättre av Göteborgs kulturkalas hade det varit om de satt upp en ”manszoon”. Hej män! Ni får bara vara i den här zoonen eftersom ni uppenbarligen inte kan bete er bland folk (inte hemma heller för den delen). Kvinnor är välkomna överallt eftersom de kan uppföra sig och inte våldtar och sexuellt ofredar andra människor. Ni kan vara i killzoonen om ni vill, till exempel med vänner, pojkvänner eller familj. Det går även bra att röra sig fritt på övriga området utan att riskera att antastas av män.

Att upprätta en kvinnozoon är samma sak som att säga till män att det är okej att tafsa på alla kvinnor som inte är i ”zoonen”. De får ju liksom skylla sig själva som med fri vilja valde att befinna sig bland män.

Eller som min pappa sa, tog polisens armband slut eller?

Sådana här gånger önskar jag att jag var känd och fick skriva i någon kolumn ”alla läser”. Jag har så mycket att säga. Till exempel är det ganska problematiskt att över huvud taget prata om könade zooner på festival. Vem ska bestämma vem som är man respektive kvinna? Festivalarrangören? Personerna själva? Kulturkalaset har verkligen krånglat till det för sig. Det finns ju flera personer som varken definierar sig som man eller kvinna. Hur ska dessa människor göra?

feminism

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s