Tips på bra poddar

Jag har cirka en evighet efter alla andra kommit på det här med att lyssna på poddar. Jag har fortfarande lite halvsvårt för formatet eftersom majoriteten av alla poddar är väldigt babbliga (tror det är därför det dröjt innan jag kommit igång, inte varit helt vän med formatet och därför svårt att hitta rätt poddar). Förstår ni vad jag menar? Det är två polare som ses och varje podd ska jämt börja med att de sitter och snackar om typ ingenting och det är inte alls intressant och jag sitter bara och stör mig på att de inte kommer till sak eller att det som diskuteras blir alldeles för ointressant för någon utomstående. Rena underhållningspoddar har jag därför jättesvårt för eftersom prick hela podden går ut på babbel då. Då läser jag hellre bloggar där jag tycker ”babblet” passar mycket bättre. Vet inte varför, jag bara tycker det. Men alla poddar är inte babbliga och här tipsar jag om några jag gillar. De lyssnar jag på till och från jobbet och ibland när jag tränar (kondition bara, inte styrka, vet åter igen inte varför). Jag lyssnar väldigt sällan på poddar när jag sitter still eller ligger i sängen. Då läser jag hellre böcker. Eller löser korsord. Ingen aning om varför – igen.

IMG_0653

Sju av mina gilla-poddar utan inbördes ordning

Andra sätt Det här är en intervju-podd där poddmakaren träffar människor som på ett eller annat sätt har valt att ifrågasätta rådande normer och sätt att leva på. En del människor träffar han för att de har intressanta idéer om livet, andra människor för att de gör saker annorlunda. De kanske har ett jobb som gör att de har hittat den perfekta balansen mellan jobb och fritid, de kanske har gjort ett val en gång som gjorde att hela livet förändrades, många har flyttat. Alla har dock gemensamt att de har funderat över just sin egen situation, och hur de skulle kunna anpassa den för att passa dem själva på bästa sätt. Jag har inte lyssnat på alla avsnitt men de jag lyssnat på har alla varit med människor som på olika sätt valt att downshifta sina liv. Sveriges kommunikatörers podd – Mina misstag I den här podden intervjuar Sveriges Kommunikatörer olika personer som jobbar med kommunikation. I serien “Mina Misstag” berättar kommunikatörer om tillfällen då det inte gick som planerat. Både intressant och lärorikt – särskilt om man jobbar med kommunikation själv.

Kropp och själ Den här podden är egentligen ett radioprogram i P1 också. Ett hälsojournalistiskt program om livet, hälsan och vetenskapen. Ämnena varierar, allt från träning till medicin och sömnproblem tas upp med ett kritiskt öga på de rådande hälsotrenderna. Personliga livsöden varvas med de senaste forskningsrönen. I morse lyssnade jag på ett avsnitt om ljudkänslighet. Jag är själv väldigt känslig för ljud men har tack och lov inte på mig öronproppar på Centralen, men bra idé. Eller inte. Om man ständigt skyddar sig mot ljud blir man till slut ännu mera känslig, lärde jag mig i morse.

Odla med P1 Odla med P1 sänds under hela odlingssäsongen, från vårdagjämningen i mars till höstdagjämning i slutet av september. Odlingspodden gör reportage i olika typer av trädgårdar och odlingslotter, berättar om nyheter på odlingsfronten och ger råd och tips om odling. Roligt för alla som har en trädgård, balkong eller kolonilott! Tycker nog bäst om lyssnarfrågorna faktiskt.

Mellan raderna – en podcast om läsning Mellan raderna med Jihde och Öhman är en podcast om läsning och lyssning, om viktiga och oviktiga böcker – och de du önskar du hade läst. Journalisten Peppe Öhman och pr-kvinnan Karin Jihde serverar oss ett nytt avsnitt varje vecka. Denna podd måste jag väl säga för att vara ärlig kvalar snudd på in i ”babbelkategorin” också men jag tycker Peppe och Karin är så himla bra så det gööör liksom inget. Senaste avsnittet från den 8 juli gillade jag särskilt ”Om Peppes senaste bok – Livet & Patriarkatet, om Elena Ferrantes The Story Of A New Name och Curtis Sittenfelds bok Presidentens hustru.” De snackade feminism, jämställdhet och patriarkat på en väldigt vardaglig och tillgänglig nivå utan att det blev tunt eller ytligt. Älskade deras kloka ord om internaliserat kvinnohat (även om de inte använde så krångliga begrepp) utan pratade om det knäppa att så många kvinnor själva hävdar att kvinnor i grupp inte fungerar och att det alltid behövs en man på en arbetsplats osv. Va va va. Men den har väl alla kvinnor hört (och sagt?) De pratade även om problemet med alla män som inte reser sig upp och dukar av och diskar. Som kvinna kan du förstås vägra – men då sviker du ju samtidigt dina medsystrar som får ännu mer att göra. Och så blir man den där jobbiga personen och inte en ”skön tjej”. (Läs Gillian Flynns Gone Girl https://sandsnovatten.wordpress.com/2016/02/16/gone-girl-av-gillian-flynn/). De satte ord på det jag känner varenda julafton. In och lyssna!

USA-valpodden Vem ska ta över i Vita Huset? En populist eller en socialist? En man eller en kvinna? Följ den amerikanska valrörelsens uppgångar, nedgångar, retorik, skandaler och avhopp – från första nomineringsmötet över konventen, till presidentvalet. Varje vecka i USA-valspodden med Sara Stenholm och hennes gäster. Intressant, lärorik och rolig podd när jag behöver variera svensk arbetsmarknadspolitik med något annat.

Serial Jag älskar crime-kategorin både när det gäller poddar och böcker (deckare). Grottar gärna ner mig i mänsklighetens psykologi och spännande mordgåtor. I Serial får vi följa ett enda brott, en hel säsong, i avsnitt efter avsnitt. Sarah Koenig guidar oss genom tveksamma alibin, intervjuar vittnen och är sällan övertygad om att sanningen ser ut som det först verkar. Serial har vunnit en massa priser på andra sidan Atlanten. Gillar man sånt här kan jag även tipsa om serien Making a murderer i samma anda fast tv. Sjukt bra. Numera finns även en svensk version av Serial, podden Spår. Ps – lyssna på avsnitten i kronologisk ordning!

Har du någon bra pod att tipsa mig om?

Annonser

9 reaktioner på ”Tips på bra poddar

 1. Jag är absolut inte en poddfantast, klarar inte babbel. Jag gillar dokumentärer. P1 Dokumentär är himla bra, P3 Dokumentär är också rätt bra.

 2. Ja jag gillar P3 dokumentär och P1 dokumentär. Annars varierar det mkt vad jag lyssnar på, lyssnar på några avsnitt här och där. Men kan tänka mig att du skulle gilla styrkepodden?

  1. Kollade upp Styrkepodden. Mycket bodybuilding och kosttillskott. Hehe. Men det kanske bara är beskrivningen som är sån och att de tar upp lite mer djuplodande ämnen också? Är väl inte så mycket för den typen av träning annars 🙂 Men ska provlyssna ett avsnitt!

 3. Parpodden är kul, om än babblig. Om relationer under småbarnsåren. Men kanske inte din grej om jag läser listan ovan.

  Värvet?

  Kära barn/Vattnet går om man vill förkovra sig bland barn och förlossning. Kära barn är en lugn frågepodd med Louise Hallin, som kan vara ganska traditionell men ändå mestadels va tycker jag. Vattnet går intervjuer om graviditet och förlossning.

  Säker stil med Ebba von Sydow och Emilia de Poret? (även den aningen babblig kanske)

  Allvarligt talat! Fastastiskt program på P1 där de löser livets stora och små frågor. Lugnt tempo. De med Lena Andersson är bra, andra också.

  1. Pappapodden vet jag vilken det är men aldrig lyssnat på faktiskt. Läser bloggen ibland 🙂
   Värvet lyssnar jag på när jag inte hittar något annat, typ. Fast den är ju bra förstås.
   Jag har extremt svårt för Louise Hallin. Extremt. Har lyssnat en del på Pampers barnvagnspromenader men har slutat. Hon pratar alltid som att det bara fanns en enda forskning, den hon utgår från, och så är det inte. Hennes syn på genus och jämställdhet tycker jag är helt förkastlig. Nej jag står helt enkelt inte ut med den människan mer. Hehe.
   Mode är inte min grej. Allvarlig talat! lockar mest. Den ska jag lyssna på 🙂

 4. Jag är ju en poddknarkare av rang. Tror jag lyssnat på allt jag kommer tilltalas av, men ibland hittar jag nya pärlor. Min nya grej är true crime-poddar, som tar upp verkliga brott. Ibland alldeles för tragiskt (lyssnar inte när det handlar om barn som mördats/farit illa) men det är intressant med psykologin bakom mord & brott. True Crime History tar upp intressanta brott på 1800- och tidigt 1900-tal, också superintressant ibland!

  Sen har jag ju ljudböcker också. Ljuvlig långlyssning när man hittar rätt!

  1. När jag tänker på podd tänker jag på Katta! 🙂

   En kollega tipsade igår om Rättegångspodden och Mordpodden. Kanske kan vara ngt för dig? Mordpodden har tydligen en lite störig berättarröst men bortsett från det ska den vara bra! Känns som den optimala sommarpodden ihop med deckarböckerna.

 5. Jag lyssnar nog bara på babbliga poddar. Om man räknar bort värvet och vattnet går. Men den där andra sätt som du tipsade om måste jag verkligen titta närmare på. Låter väldigt intressant. Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s