Storlek 92

Jag har börjat köpa storlek 92 i kläder till Alva nu. Det innebär tydligen officiellt att barnet lämnat ”baby stadiet” där en del butiker hänger så kallade pojk- och flickkläder tillsammans (dock fortfarande mycket uppenbart vilka kläder som riktar sig till vilket kön). Men i storlek 92 har barnen varsin avdelning. Detta är så sjukt irriterande. Är man inne i en butik och vill köpa säg jeans, då måste man gå till två olika jeansställen, för exakt samma storlek. Varför? Eller om man vill ha en t-shirt. Eller en tröja. Eller strumpor. Hela tiden måste du kolla på två olika ställen. Är du i en webbshop innebär det ett jäkla klickande. Häng kläderna på samma ställe! Om man absolut bara vill ha rosa till sin flicka och är rädd att snoppen ska trilla av om han får ha något annat än blått och bilar så kan.man.fortfarande.välja.dessa.kläder. Men det blir enklare att välja av allt om man vill det.

Framför allt blir signalen till barnen när de blir så stora att de är med och väljer sina kläder så himla mycket bättre. Nämligen att världen har hundra möjligheter, inte en, och att alla människor kan tycka om, vara bra på eller intresserad av vad som helst. Oavsett kön. Om vi visst är olika? Ja. Men de individuella skillnaderna mellan människor har visat sig mycket större än de mellan kön så jag tycker könsskillnader är rätt ointressant. Normer och kultur är intressantare…

Just nu letar jag pyjamas till Alva. Med kort ärm. Alltså är det skönt att sova i volangärm? Spontant inflikande bara.

Jag försöker klä Alva blandat av sånt jag tycker är fint. Byxor, klänning, shorts, jumpsuit. Rosa, lila, rött och blått och grått och svart. Och gult och orange och grönt och massor av andra färger. Fast jag tycker mycket om blått. Och klänningar är så bäst på sommaren, särskilt utan blöja. Hur som helst är bemötandet hon får uppenbart olika om hon har en ”flickig” klänning eller ”pojkig” keps. Och det är mest det jag vill åt. Att hon inte alltid behandlas på ett visst sätt utifrån sitt kön. Men man kommer aldrig undan det uppenbara faktum att en pojkflicka är något bra (tuff tjej i jeans) men att en flickpojke (pojke i klänning) är något dåligt. Att springa eller kasta som en kille är ju något bra. Men att springa som en tjej? Är urless på att allt som är typiskt för kvinnor ska värderas som något sämre. Det spelar ingen roll om det handlar om yrkesval, föräldraledighet eller kläder. Så självklart har Alva även tjejtjejiga plagg. Tjejer rockar! Jag tycker egentligen inte det finns pojk- och flickkläder men utifrån halva världens tänk så.

Vissa traditionskämpar hävdar att ja men vi har ju herr- och damavdelningar  för vuxna hallå. Ja halli hallå. Vuxna män och kvinnor ser nämligen helt olika ut. (Ja det finns tjejer som passar bättre eller i alla fall bra i killjeans osv jag vet men du fattar). Barn som är cirka två år ser INTE olika ut kroppsmässigt. Inte barn som är fyra, fem, sex, sju, åtta eller nio heller. Typ när vi är 12 kanske vi behöver olika kläder. Tidigast. Och även då skulle jag uppskatta om utbudet breddades rejält från minishorts, bikinitoppar och snäva t-shirts för tjejer. Redan nu, när Alva är två, är kläderna avsedda för flickor oftast mindre än de avsedda för pojkar i samma storlek. Man baxnar.

Alla butiker delar inte upp så här. Finns många bra märken som inte gör det. Min egen favorit är Mini Rodini. Och Åhléns ska i höst bara ha barnkläder, inte pojk- och flick. Men så himla många delar fortfarande upp och jag sponsrar ogärna. Som sagt, vill du absolut dela upp tydligt, kan du fortfarande göra det även om alla jeans hänger på samma ställe.

Det här har jag säkert redan sagt hundra gånger men vad sjutton, det tål att sägas hundra gånger till. Även om det kanske är lite preaching to the choir att skriva det i just den här bloggen.

Bjuder på en gammal bild på barnet i lite Mini Rodini. Eller gammal. Det var typ februari. Och nu är de där brallorna snart urvuxna. Galet.

img_1814

Annonser

5 reaktioner på ”Storlek 92

  1. Och ännu värre – stlk 92 för flickor är inte samm storlek som stlk 92 gör pojkar, utan mycket mindre 😡😡 det är ett himla jobb att hitta normala barnkläder ibland. Ännu svårare till lillebror, som jag vägrar klä i militärgrönt, kamouflage och fula tryck. Än så länge (stlk 98) ärver han storasysters kläder rakt av, som lyckats undvika volanger….

  2. Ja som ovan. På pojkavd så har F 92, på flick 98. Sjukt störigt. Och att vissa kläder slutar finnas. Försök hitta ett par tights på pojkavdelningen. Eller en munktröja på flickavdelningen.

  3. Shorts går överhuvudtaget inte köpa på tjejavdelningen, då är de superkorta! Vi köper bara shorts på killavdelningen. Är så trött på att alla tjejkläder är så tighta! Hur skönt är det att klättra i tighta jeans, då är man inte så rörlig. Leggings är bra, men går sönder efter en dag ute…

  4. Nu till sommaren tycker jag det blir extra tydligt. Rumpkorta shorts eller kjolar är allt som erbjuds i stl 98 på tjejavdelningen. Jag vill ha shorts som går till knäna el längre pga sol och lek. Killavdelningen är det som gäller. Samma sak om man vill ha en sval skjorta pga sol. Typ bara linnen och kortärmat på tjejavdelningen. Är inte småtjejer lika solkänsliga? Blir galen på detta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s