Vad blir det för mat?

Vad ska ni äta nästa vecka? Om ni inte har bestämt er än och vill variera falukorven och makaronerna efter förskolan kommer här lite inspo från vår middagsvecka. Det här är favoriträtter som vi ofta gör.

MÅNDAG: Linsbiffar med klyftpotatis, rucola och sweet chilisås.
Tar ca 40 min att göra.
4 portioner

1 kg potatis
Lite olivolja
Havssalt

1 pkt färdigkokta linser (290 g) avsköljda
2 dl rivna morötter
1 1/2 dl riven ost (typ gratängost, det blir inte gott med t ex västerbotten tro det eller ej)
1 dl ströbröd
1 ägg
1 dl hackad basilika
1 vitlöksklyfta, riven
1 gul lök, riven
1 tsk salt
2 krm cayennepeppar

Skär potatisen i klyftor och ringla över olivolja och salt. Rosta mitt i ugnen på 200 grader i ca 30 min.
Blanda alla ingredienser till biffarna till en jämn smet och forma små biffar.
Hetta upp olja i en stekpannan och stek biffarna gyllene.
Servera biffar och potatis med rucola och sweet chilisås blandad med yoghurt.

linsbiff

TISDAG Gnocchigratäng med tomat och mozzarella.
Tar ca 40 min att göra.
4 portioner

500 g färsk gnocchi
rapsolja
1 gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
10 champinjoner, skivade
3 dl kokta cannelinibönor (400 g)
1 dl grädde
1/2 dl vitt vin
2 msk tomatpuré
1 msk grönsaksfond
200 g körsbärstomater, delade
100 g mozarella, tärnad

1 kruka basilika, plockade blad
1 dl riven parmesanost

Sätt ugnen på 200 grader. Koka gnocchin i lättsaltat vatten tills de flyter upp till ytan, det tar bara någon minut. Lägg dem sen i en ugnssäker form.

Stek lök och vitlök i någon minut och lägg sedan i svampen och låt den få färg.
Tillsätt sköljda och avrunna bönor, grädde, vin, tomatpuré och fond. Låt koka ihop.

Häll blandningen över gnocchin. Tillsätt tomater, basilika och mozarella och vänd runt. Salta och peppra och strö över parmesan.

Gratinera mitt i ugnen tills gratängen fått fin färg, tar ca 15 minuter.

gnocchi

ONSDAG Torskrygg med pesto och potatis
4 portioner
Tar cirka 40 min att göra.

500 g torsk
Ca 200 g grön pesto
Salt och peppar
Potatis
Turkisk yoghurt
Ärtor
Citron

Tina fisken och lägg den i en ugnsfast form. Bred ca en matsked pesto på varje torskrygg. Salta och peppra. Stek fisken i ugnen på ca 175 grader i ca 20 min. Tycker det är godast med potatis till samt sås på turkisk yoghurt och den pesto du har kvar. Är även gott med ärtor och lite citron till.

torsk.jpg

TORSDAG Ugnspannkaka med bacon, lingon, keso och rivna morötter
4 portioner
Tar ca 40 min att göra

1-2  paket ekologiskt bacon
3 ägg
8 dl mjölk
1/2 tsk salt
4 dl vetemjöl
Lingonsylt
Keso
Några morötter

Strimla baconet direkt ner i en stor ugnssäker form eller liten långpanna. Ställ ca 5 minuter i ugn, 225°C.

Vispa ihop ägg, mjölk, salt och vetemjöl till en slät och klimpfri smet.

Häll smeten över baconet i pannan. Ställ in formen i ugn 225°C och grädda i 25-30 minuter.

Servera med rivna morötter, lingon och keso.

lingon.jpg

FREDAG Öppen moussaka
4 portioner. Tar en knapp timma att göra.

2 auberginer
1 msk olivolja
1 finhackad gul lök
2 pressade vitlöksklyftor
400 g lammfärs
1 msk tomatpuré
500 g krossade tomater
0,5 msk torkad oregano
1 tsk malen kanel
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar

Ostsås

1 ägg
2 dl rysk yoghurt
2 dl finriven parmesan
salt och peppar

Sätt ugnen på 175°. Dela auberginerna på mitten och baka mjuka mitt i ugnen, ca 30 min. Skrapa ut innanmätet med en sked tills det är ½ cm kvar till skalet. Hacka det utgröpta innanmätet grovt och lägg skalen i en ugnsform.

Hetta upp olja i en stekpanna och stek löken under omrörning ca 5 min. Tillsätt vitlök och köttfärs och stek på hög värme tills färsen är brynt. Sänk värmen och tillsätt resterande ingredienser. Låt sjuda (småputtra) ca 10 min.

Ostsås:

Vispa ägget lätt och tillsätt yoghurt och parmesan. Smaka av med salt och peppar.

Vänd ner den hackade auberginen i köttfärssåsen och fyll aubergineskalen med den. Skeda över ostsåsen och gratinera mitt i ugnen till fin yta.

Servera med sallad!

mossaka.jpg

 

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s