Gone girl av Gillian Flynn

Alltså hjärta Gillian Flynn. Här snackar vi extraordinär thrillerförfattare! Nu har jag läst tre av hennes böcker och nu måste jag läsa den fjärde. Snarast.

Det är väldigt svårt att beskriva handlingen i Gone girl utan att ”spoila” hela boken men typ såhär:

Amy och Nick har varit gifta i fem år. De har levt gott i New York på Amys pengar, enda barnet till ett framgångsrikt författarpar som byggt ett barnboksimperium med böcker baserade på henne. Så slår finanskrisen till. Först förlorar Nick sitt jobb och sen förlorar Amy sitt. De säljer sin lägenhet på Manhattan och flyttar tillbaka till Nicks lilla hemstad i Missouri. Nick trivs bra men Amy avskyr deras nya hemstad. På deras femåriga bröllopsdag försvinner hon. I huset finns spår av  strid. Soffbordet är sönderslaget, böcker ligger utströdda över golvet och Amy är spårlöst borta.

Det är ömsom Nick, ömsom Amy som berättar. Han skriver i nutid om hur sökandet efter Amy blir till en allt större medial cirkus och där misstankarna mot honom växer. Hon skildrar förhållandet under åren genom sin dagbok som så småningom visar en bild av Nick som lat och obetänksam och av henne själv som ständigt bitter och självuppoffrande.

Efter ungefär halva boken befinner sig deras berättande vid samma tidpunkt och det är nu handlingen börjar skruvas till rejält och Gone girl blir en riktig läsfest! Och svår att säga något mer om utan att avslöja allt. Men allt här ifrån är mycket skickligt berättat.

Boken är en bladvändare av rang. Någon skrev att det gjorde fysiskt ont att sluta läsa den och det stämmer. Det är också en bedrift hur Gillian Flynn samtidigt lyckas bygga på sin kriminalhistoria med fler teman och ändå få helheten att fungera. Medan Gone girl rent spänningsmässigt är en klassisk bladvändare lyckas författaren gestalta både medelålderskris och äktenskapsproblem, finanskris och arbetslöshet.

Amy är romanens huvudperson även om hon och Nick har lika mycket berättarutrymme. Jag läste att Gillian Flynn har längtat efter att få skildra osympatiska kvinnor, och det har hon verkligen gjort i den här boken och även i Mörka platser och Vassa föremål. Tycker det är fantastisk läsning.

”Kvinnor har tillbringat så många år åt girl power – och det till närmast parodiska nivåer – att vi inte sparat någon plats till våra mörka sidor”, säger Gillian Flynn i en intervju. Och nej, Gillian Flynns kvinnor är inga duktiga flickor, verkar inte utifrån någon trevlig agenda, fyller inga goda syften. Och vad gäller Amy Dunne så skulle ingen  komma på tanken ett infoga ett ”bästa” eller ”finaste” framför hennes namn. Älskart. Så mycket!

I mitten av boken finns ett nog feministiskt utspel i Amys kapitel, där hon går loss på fenomenet ”skön tjej” – en modern, social konstruktion snarare än en människa, och vars enda syfte är att attrahera män:
Att vara en Skön tjej innebär att jag är en åtråvärd, klipsk och rolig kvinna som gillar fotboll, poker, snuskiga skämt och rapningar, som spelar tv-spel, dricker billig öl, gillar trekanter och analsex och stoppar i sig hamburgare och hot dogs som om hon kan äta hur mycket som helst, samtidigt som hon är en nätt storlek 34, för Sköna tjejer är framför allt heta. Fortsätt bara, pissa på mig, jag bryr mig inte, jag är en Skön tjej.

Dessa klarsyntheter hade jag gärna sett mer av. Jag hade velat att Amy hade förvaltat sina iakttagelser bättre och att hennes karaktär hade gjort något mer av det.

Gone girl får en svag femma av fem möjliga. Svag bara för att jag förstod vartåt det barkade. I övrigt, top of the tops på deckarhimlen!

Här kan du läsa om de andra böckerna jag läst under 2016.

Annonser

En reaktion på ”Gone girl av Gillian Flynn

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s