Vi kom över havet av Julie Otsuka

Läste ju två böcker (och lyssnade på en) när vi var i Thailand men har inte bloggat om dem än. Den första boken jag läste var Vi kom över havet av Julie Otsuka.

Boken handlar om de japanska kvinnor som kom till USA som postorderfruar på tjugo-talet. Jag visste väldigt lite om dessa händelser som ofta har förbisetts av historieböckerna så boken blev en historielektion för mig.

Saxat från Bokus. ”1919. Ett fartyg är på väg över Stilla havet. Nere i dunklet på mellandäck trängs en grupp unga japanska kvinnor på rangliga metallbritsar. Deras koffertar är packade med allt som behövs för det nya livet på andra sidan havet: sidenkimonor för bröllopsnatten, kalligrafipenslar och rispapper för breven hem, små Buddhafigurer av mässing till lycka och beskydd. I händerna håller de foton och brev från sina blivande makar, främlingarna som lovat att möta dem på kajen i San Francisco. Kvinnorna drömmer om framtiden. Men framme i det nya landet väntar män de inte känner igen från fotografierna, umbäranden de inte har kunnat föreställa sig och en kultur som de kämpar för att förstå sig på.”
Det är en ruggig berättelse om ännu några förjävliga kvinnoöden i vår historia. Den är vackert berättad dock och väldigt osentimental. Väntade ändå på att det skulle komma någon sorts vändning i boken. Det konstanta sättet att berätta, lite som en dikt, gjorde att det hela tiden kändes som en inledning till något mer. Det hade varit intressant att följa en viss persons livsöde lite mer på djupet.

Boken får en trea av fem möjliga av mig.

Här kan du läsa om de andra böckerna jag läst under 2016.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s