Barn och mat

Alva har alltid ätit bra. Haft god aptit, varit villig att smaka allt och sen tyckt om det mesta även om hon alltid haft solklara favoriter förstås. Men de senaste dagarna har hon varit jättekräsen och inte ens velat ha sånt hon alltid gillat. Vet inte riktigt vad hon går runt på just nu men upprepar för mig själv att barn i Sverige aldrig svälter. Det finns alltid mat om de vill ha. (Jag tänker nu för barn mellan 1-2 år i familjer med friska och närvarande föräldrar med ok ekonomi, ja ni hajar nog vad jag menar). Är Alva hungrig finns det massor att välja på. 

Jag känner egentligen lite att man ”äter det som bjuds” (så länge ingen ger en säg lax när hen vet att man avskyr det). Samtidigt kan Alva inte prata och säga att hon vill äta senare, att hon har en blåsa i munnen, att hon egentligen var sugen på nåt helt annat etc i all oändlighet. Så jag anpassar mig än så länge och försöker hitta sånt hon vill äta eller erbjuda annat.

Efter gårdagens pulkatur och sovpass hade hon ätit så dåligt både till frukost och till lunch. Så då stekte jag pannkakor till mellanmål! Hon åt jättemånga. Med farmors äppelmos. Och det är väl inte så illa? Mjölk, ägg och äpple liksom.

Hur gör ni? Får barnen äta det som bjuds eller får de mackor om de inte vill äta mat? (Alva älskar bröd).

Här på väg till affären för att köpa mer BRÖD! Mamman (eller pappan) orkade inte baka och det var SLUT.

  
  

 

 

Annonser

7 reaktioner på ”Barn och mat

 1. Frans äter kasst nu. Vi kör på vad som funkar, vad han gillar och säger att han vill ha. Ibland funkar inget, då får det bli lite russin och mat till mellis istället (om det går). Så länge han äter något varje dag är det ingen fara. Han äter dock välling morgon och kväll så bara det klarar han sig på också.

  1. Alva dricker ersättning på kvällen. Har börjat kännas lite onödigt men mysigt. Och vi har behållt det inför Thailand då det kan vara bra att ha vid sjukdom och liknande. Annars lever hon på bröd nu, allt från rågkuse till croissant. Och en och annan liten matbit. Granola är tydligen gott. Allt annat äter hon pytte pytte av.

 2. Jag tänker att barn äter olika i perioder och enklast är att gå med. Lite korv, köttbullar och pannkakor emellanåt skadat inte, bara de dricker ordentligt och äter hyfsat över veckan, och ffa är nöjda och glada 🙂 det går liksom inte att äta åt någon annan, barn äter de det vill. Sen får man som förälder såklart se till att det är inom rimliga gränser. Då de går på förskola brukar de ofta ”falla för trycket” och äta bättre där än hemma.

  Ett till app-tips förresten. Sago mini friends. Lite gulligt och lagom för små barn.

  1. Alva äter oftast bättre hemma. Har iaf varit så. Tror seriöst vår mat är godare;) Gillar heller inte att få mat hopblandat men på föris får hon ju spagetti och köttfärsås ihop, t ex. Hon äter dock mkt mellis på föris. Mackor och frukt.

 3. Jag har ett barn som det inte funkar med att hon får äta vad som bjuds. Hon kan sitta och gråta av hunger men ändå rata maten vi ställt fram. Hon har aldrig varit intresserad av mat men just nu är det katastrof. Vi har att välja på att ge henne saker vi vet att hon gillar eller flaskmata (eller låta henne svälta men det är ju så klart inget alternativ). Vi ”sejfar” ett-två mål om dagen och experimenterar lite mer vid de andra målen. Pannkakor, falukorv/kokkorv och smörgås med ost eller leverpastej funkar nästan alltid. Jag försöker lägga lite annat på tallriken också och så får hon ta det hon vill. Någon gång måste det bli bättre. Hon var inte alls kräsen med smaker när hon åt puré.

  1. Man ska ju vara väldigt hungrig innan man äter något direkt äckligt. Så känner iaf jag själv. Alva är väldigt viljestark så jag tror hon är svår att övertala till saker generellt. Men hoppas ändå hennes stora matlust återvänder!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s