Black Friday

I dag är det Black Friday. Ett passande namn på en dag (som verkar ha blivit en hel helg) i mörka november men som också är en dag när vi extra mycket uppmuntras att konsumera och urholka jordens resurser.

Jag gillar att shoppa. Jag tycker det är kul med kläder och inredning och saker till Alva. Det är inte det. Vi måste tänka ett varv till på vad det är vi håller på med och vad och hur vi väljer att köpa saker.

Det går åt 11 000 liter vatten och 2 kilo kemikalier för att tillverka ETT par jeans. ETT! Black Friday får det att vända sig i magen på mig när vi bara ska vräka ut pengar på prylar utan nån som helst eftertanke. Visst är det kul med nya, fina saker – men vi lever av lånade resurser från jorden vi inte har.

Jag rekommenderar alla att läsa på lite om hur det står till med vår miljö och till exempel googla begrepp som cirkulär ekonomi. Alla behöver inte byta ut hela köket till bambu och bara handla barnkläder på second hand och använda citron som deodorant.  Men lite jävla ansvar får man faktiskt ta om en ska bo på den här planeten! Gör nånting. Ät mindre nötkött kanske. En annan miljöbov. Nånting. Okunskapen omkring mig gör mig mörkrädd. Jag är verkligen inte perfekt själv men just den här dagen känns helt bananas. Det känns som en svart fredag ja.

bf

4 reaktioner på ”Black Friday

 1. Kan hålla med, man får göra vad man kan. Har du fler tips? Så dålig koll.
  Det jag tagit bort helt är tonfisk och tigerräkor samt dragit ner på köttkonsumtionen. Sedan såklart köra ekologiskt men har du fler tips? Skriv gärna ett inlägg med ”topplista” över bovarna. Skulle jag behöva (och säker fler)

  1. Flyg inte! (Eller så lite det går)
   Cykla/åk kollektivt till jobbet
   Energieffektivisera huset om det behövs
   Använd förnybara energikällor
   Återvinn och köp 2nd hand
   Ät vegetariskt och ekologiskt
   Släng inte mat
   Byt inte elektronik i onödan
   Släng inte läkemedel i soporna
   Ät inte antibiotika i onödan
   Köp tjänster ist för prylar
   Led inte in barnen i köphysteri i onödan

   Liten fredagslista 🙂 enklare att skriva ner än att följa, men jag gör så gott jag kan. Black Friday är verkligen hysteriskt

 2. Bra tips! Tror jag kör lite på dem redan. Dock ÄLSKAR jag att resa även om det blivit färre resor sedan barnen men man får väl miljökompensera när man väl reser. Ta cykeln till jobbet blir svårt dock.
  Ekologiskt och de andra bitarna vet jag men finns det något annat?
  Typ som många gör utan att veta att det påverkar miljön/gifter/hantering. Har en bekant som på en fest för ca 5år sedan gjorde en lista till mig som jag levt efter dess (tonfisk/tigerräkor/billig fläskfilé) men är redo för mer. Förutom typ bananer som man vet, är det något annat som påverkar mycket?
  Tror det är sjukt svårt att ta bort allt men om man kan göra små aktiva val i vardagen är det lättare

  1. Ah! Naturskyddsföreningen har en lista över livsmedel man bör byta till eko först:
   -kött
   -potatis
   -mejeri
   -vindruvor/banan
   -kaffe

   Vad gäller kött beror det på vad du är ute efter, minst klimatpåverkan har kyckling, sen gris och får. Nöt är absolut värst, men de ger å andra sidan andra värden (öppna landskap mm). Och gris och kyckling får foder som är sämre för miljön gällande gifter..Att välja vegetariskt är alltid bra.

   De värsta vardagsbovarna är bilen, biffen, bostaden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s