Bygga egen sandlåda: gör såhär!

I slutet av sommaren byggde vi en sandlåda till Alva. Då hade hon fyllt ett år och älskade att leka i gruset utanför huset och vi bedömde att sandlåda med hink och spade nog vore kul – och att hon inte bara skulle sitta och äta sand. Nu har vi hunnit hänga en del i sandlådan och hon (jag) har både byggt sandkakor och ätit av dem (bara Alva). Vi valde att bygga en relativt stor sandlåda. Vill du också bygga en sandlåda?

Sandlåda 200 X 160 X 36 cm.

Du behöver
12 stycken brädor (tryckimpregnerad för ovan mark för att öka livslängden) som är 120 mm breda och 28 mm tjocka. 6 stycken kapas till 200 cm. 6 stycken kapas till 160 cm.
8 stycken reglar, vi använde 70 X 70 cm reglar som vi kapade till 36 cm.
4 stycken (obehandlade) 145 mm X 35 mm som snedkapas för att passa ihop och för att täcka reglarna. Det ökar sitsens bärighet.
12 vinkeljärn.
Markduk
1 kubik sandlådesand (cirka ett släp). Vi hämtade på Ballast på Ekerö.
Ev kompostgaller, buntband och rullstav till ett lock.

Gör såhär
Bygg ramen till sandlådan genom att fästa ihop brädorna med hjälp av dina reglar. Det ska vara reglar i varje hörn samt i mitten på varje sida.
Fäst markduk i botten och på insidan av ramen för att hålla kvar sanden inuti lådan. Vi fäste med häftpistol men vanlig nubb går också bra.
Fäst sittbrädorna (av det obehandlade trät) ovanpå ramen. Vi fäste sitsen på undersidan med vinkeljärn mot reglarna men det går även att skruva rakt ner i reglarna.
Fyll på med sand.
Utrusta sandlådan med hink, spade, sandsil och vattenkanna och barnet med överdragsbrallor – sen är det bara att köra!
Förslagsvis ställer du en skön bänk eller soffa i närheten av sandlådan där du själv kan sitta och fika medan knodden leker.

Ett tips är att bygga ett lock till sandlådan för att undvika ovälkomna besök av områdets katter. Vi fäste kompostgaller i varandra med buntband. Till sandlådan med våra mått blev sex galler perfekt. Två på bredden och tre på längden. Vi fäste även två rundstavar i gallren för att locket ska gå att ”rulla” av på ett smidigt sätt.

DSC_7102

Alvas grejer till sandlådan är i trä och metall och kommer från Rekolek. Ekologiska och giftfria. Och fina!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s