The Fall och den där ”manliga blicken” #Mulvey

Just nu är vi uppe halva nätterna och kollar på The Fall. Svinbra serie. Vi började egentligen kolla på den förra våren men då fanns det bara en säsong och ”slutet” blev väldigt abrupt. Istället såg vi The Killing (på tal om svinbra serier) och nu när det äntligen finns en säsong två av The Fall (har funnits ett tag ja) så såg vi om säsong ett och har precis börjat se den andra säsongen. Svinbra serie som sagt, men en sak stör mig.

Varför kan en kvinna på film (eller i något annat sammanhang för den delen om en ska vara lite krass) aldrig bara få vara bra på sitt jobb. Smart, duktig, kompetent. Punkt. Varför måste hon alltid vara snygg också? Och sexig. Och åtrådd av alla män. Va va va? För att inte bli allt för hotfull mot jordens alla män och deras ”manlighet” antar jag när hon antar egenskaper som oftast är reserverade dem. Hon får ju inte bli som en man! Nä, nä hon måste ju såklart vara snygg och åtråvärd OCKSÅ. Självklart heterosexuell.*

Nu ska jag inte klaga för mycket på The Fall för Stella Gibson (Gillian Anderson) är inte bara en stereotyp av kvinnor på film, tvärt om. Hon blir till exempel inte uppraggad av sitt one night stand, hon raggar upp honom själv och skäms inte för sig och så vitt jag vet är hon ensamstående och nöjd med det. En film om bara hennes skulle inte sluta med att hon gifte sig och levde lycklig i alla sina dagar. (Hoppas jag, har ju faktiskt inte sett klart The Fall). Dessutom besitter hon som sagt ganska många typiska ”manliga” egenskaper. Därför tycker jag det är synd att det är så onödigt mycket fokus på hur snygg hon är, att alla män vill ha henne och så vidare. Vi har fattat det nu. Det sägs rakt ut vid flera tillfällen och hon har en knapp för mycket uppknäppt i blusen på en presskonferens och fast att hon sover på polisstationen har hon fönat och gjort lockar i håret varje morgon. Jag tror att om den här karaktären fanns på riktigt skulle hon inte locka sitt hår på morgonen. Men det är som att skaparen av serien inte har kunnat släppa kvinnor på duken-grejen helt. Varit noga med att behålla henne som just kvinna (inte duktig polis). Laura Mulvey’s teorier om den manliga blicken (The Male Gaze) är ganska uppenbara att relatera till när jag kollar på The Fall. Tråkigt när så mycket är bra.

Då tyckte jag bättre om The Killing. För Sara Linden har också flera ”manliga” egenskaper och relaterar inte sig själv utifrån andra män. Men hon går dessutom till jobbet osminkad i jeans och stickad tröja. Den karaktären känns mycket mer äkta och inte bara som en mans fantasi.

Förutom The Fall (8,3 på IMDB) och The Killing (8,2) tipsar jag om Broadchurch (8,4). Precis som sina seriekompisar är det i första hand en grym serie som är sjukt spännande och med bra skådespelare. Den har en kvinnlig huvudkaraktär som är lite mer som folk är mest. Men så cool. Dessutom finns det en scen i serien när två äldre (!) kvinnor (!) kysser (!!!) varandra. Hur ofta får vi se sånt på tv? Det är mest heterosexuell kärlek och män som sätter på kvinnor som kommer efter fem sekunder. Gäsp.

thefall

* Okej – tjejer funkar visst också. De kompenserade med en annan stereotyp – den fulla mannen som knappt kan kontrollera sig själv pga kåt. Well well så jäkla spännande nu, älskar den här serien!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s