Bygg egna blomlådor eller pallkragar

Okej, nu kommer äntligen en beskrivning över hur vi har byggt våra blomlådor! Samma princip går att använda för pallkragar eller andra odlingslådor. Anpassa bara storleken beroende på vad du vill ska växa i lådorna. Lådorna går att ställa direkt på marken, på ett trädäck eller en balkong.

Vi har byggt sex stycken blomlådor som vi har måttanpassat efter vår terrass och vår spaljé. Lådorna har även anpassats efter det som ska växa i dem. I våra lådor växer två olika sorters clematis. Alpclematis och Summer Snow. För att de ska trivas behöver lådorna vara ganska stora, djupet är viktigare än bredden. Vi valde dessa clematissorter eftersom vi vill ha något snabbväxande, som skyddar mot insyn och som blommar en stor del av sommaren. Andra saker en behöver ta hänsyn till är växtens härdighet, alltså i vilken eller vilka zoner den trivs samt hur läget där den ska växa är. Är det en solig husvägg i lä eller en blåsig och utsatt spaljé utan så mycket sol? Det kan skilja flera zoner mellan olika platser i samma trädgård. Jag bor utanför Stockholm som är zon två men väljer gärna växter som är härdiga även i zon tre och fyra för att vara på den säkra sidan. Jag hade gärna velat ha en vintergrön klätterväxt men eftersom vi har mycket sol mot vår spaljé funkar inte det. Nog om det, undrar ni något om att välja växter, zoner, utsatta lägen och härdighet så ställ frågor i kommentarsfältet!

Blomlådor – du behöver
Måttet på våra lådor är 122x50x48 cm (breddXhöjdXdjup)

Virke: Tryckimpregnerad grantrall 120×28 mm (om du ska plantera något ätbart så välj inte tryckimpregnerat, det håller dock längre om det är impregnerat).
Beslag: Används i botten, sex stycken per låda.
Reglar: 35×45 mm. Används på insidan i hörnen, fyra stycken per låda.
Skruv: Vanlig träskruv
Markduk: Insidan på lådorna, väggar och golv, har vi täckt med markduk som vi häftat fast. Vi valde bort plast eftersom risken finns att det blir för tätt och att träet förstörs.

Verktyg

Kapsåg – inte ett måste, du kan be att få brädorna kapade i rätt mått när du köper virket men det kostar en del. Du kan även använda en fogsvans eller en sticksåg om du har det men det tar längre tid att kapa med och blir inte lika snyggt.
Sticksåg – nödvändigt för sinkningen av lådorna.
Skruvdragare – funkar utan men väldigt skönt att ha.
Häftpistol – att fästa markduken med.
Spade/skyffel – att skotta i jorden med om du inte har köpt jorden i påsar som du häller i. Men det är billigare att köpa ett flak med jord om du ska mycket.
Planteringsspade
Handskar

Gör såhär

  • Börja med att såga plankorna till de storlekar du vill ha. Du ska ha åtta långsidor och åtta kortsidor till en låda som ser ut som våra.
  • Mät och rita upp sinkningen (som du ska såga ur för att plankorna ska fästa i varandra) på varje ände av plankorna.
  • Använd en sticksåg för att såga ur jacken där kanterna ska fästas mot varandra.
  • Pussla ihop plankorna mot varandra så att de bildar rektanglar. Limma eventuellt för att fästa ordentligt.
  • Fäst ihop lådan genom att skruva fast beslag/reglar på insidan av lådans hörn.
  • Vi har satt ”fötter på våra” lådor eftersom de är dränerade och det inte ska bli blött under eftersom de står på trägolv. Fötterna har vi gjort av spillvirke. Under varje låda har vi fem fötter.
  • Häfta fast markduk på insidan, botten och väggar, av lådan. Skär bort överflödig duk i efterhand, enklare än att försöka måttanpassa duken innan.
  • Fyll lådan med jord.
  • Plantera!

Plantering

Vi har som sagt planterat Alpclematis och Summer snow. Clematis trivs bra i rosjord och det har vi använt i hälften av lådorna. I de andra har vi använt vanlig planteringsjord som vi redan hade och blandat ut med kogödsel. Till en låda har vi använt 100 liter kogödsel. Clematis trivs i sval jord och eftersom vi har ett solig läge har vi täckt jorden med täckbark.

blomlådor

Annonser

2 reaktioner på ”Bygg egna blomlådor eller pallkragar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s