Vi har också fått förisplats

I veckan som gick verkar det som att cirka hela Stockholms län fick besked om föreskoleplats för de knoddar som vill börja efter sommaren. Vi med! Har hört skräckscenarion om de som får veta typ samma vecka men det verkar mer vara ett innerstadsfenomen. (Och den har vi ju lämnat – så ovant!)

I alla fall fick vi inte vårt förstahandsval (som väntat) men däremor vårt andrahandsval vilket vi inte heller trodde då förskolan är superpoppis över hela Färingsö tydligen. Men jojomen! Det är ett större föris än vårt förstahandsval med fyra avdelningar. De små barnen går på avdelningen Skorpan och där är det 15 barn och tre pedagoger. Känns okej även om förstavalet har fyra personal. Idag har vi  varit där och hälsat på! 

Bra saker med föriset:

Jättestor gård.

Nära till skogen.

De leker utomhus VARJE dag och gör utflykt i skogen en gång per vecka.

Maten är hemlagad.

De har samma vikarier som återkommer.

De har utbildning i HLR och olycksfall för små barn.

Miljön var superkreativ med mycket pyssel, färg, lera, odlingar med mera.

Vi såg inte så mycket plastleksaker. Utom lego. Faktiskt inte så mycket ”färdiga” leksaker alls.

Alva får sova ute i vagnen om vi vill.

All personal vi träffade var supergullig.

Vi har cykelavstånd till föriset. Dessutom så mysig väg dit. Grusväg halva biten.

Det finns buss och infartsparkering på kort gångavstånd.

Tyvärr fanns det ett minus tyckte jag och det var hur hon som visade runt oss svarade på våra frågor om genus. De hade pratat mycket om detta enligt henne men jag tyckte vi fick standardsvar och att det inte verkade vara en jätteviktig fråga för henne. Jag berättade exempel på saker jag och Jens gör och inte gör men fick som inte så mycket på respons på det. Åh vad de kommer ha mig i haserna de närmsta fem åren…

Många undrar varför Alva börjar redan i augusti. Hon blir ett år då. Vi gjorde det valet för att säkra en plats på ett bra föris och som låg nära oss. Detta var i princip ända sättet. I februari som vi först tänkt är det tydligen cirka kört. Vill inte hamna på säg Adelsö (en bilfärja bort). Därför smygstartar vi i höst med ett par halvdagar i veckan. Resterande tid fortsätter hon och Jens att hänga hemma. Och först i början av nästa år börjar hon gå varje dag.

  

Såhär såg det ut när vi kom hem från föris (ville såklart inte ta in Alva där i onödan). Morfar var barnvakt och hade det inte jätteslitsamt med sin trappkaffe. Jag frågade varför han inte satt på terrassen men det var tydligen bättre med en äkta trapp.

17 reaktioner på ”Vi har också fått förisplats

 1. Hej Erika! Skulle du inte kunna skriva mer kring detta med genusfrågor från ett perspektiv av just så små barn? Du har skrivit en del generellt tidigare kring genusperspektiv men skulle vara intressant att höra mer om hur ni tänker nu med en liten hemma!

  P.S. Gillar nya blogg-designen 🙂

 2. Vill också gärna läsa mer om genus! Underbar blogg! Om dottern känns för liten att börja på förskolan i augusti så behöver ni bara betala för platsen men börja då det känns dags. Vår tjej gick sent, och det kändes inte aktuellt ha henne på förskola förrän hon kunde gå. Det är en tuff värld för de små där. Men lyxigt kunna mjukstarta med förskolan.

  1. Aha! Ja det kan det ju verkligen vara värt. Betala men avvakta starten om det inte känns bra. Ett år känns litet och jag vill också att hon ska kunna gå. Tydligen har de haft barn där som inte ens kan krypa när de börjar!

 3. Grattis till plats! Skönt att veta redan nu. Och har ni så att ni samtidigt står kvar på det högre rankade alternativet? Så har vi, känns skönt. Vad menar du med att ni såklart inte tog dit Alva? Nu är hon ju mindre än Frans, men han har ÄLSKAT att få följa med till alla förskolor vi besökt. Och det har varit sjukt bra ”test” att se hur pedagogerna uppmärksammar honom osv.

  1. Ja vi står kvar til det högre alternativet!

   Förskolor känns som en virushärd så därför har vi inte tagit med henne. När vi eg skulle dit i vintras hade de barn hemma med rs och rekommenderade oss att inte komma alls! Det har nog hängt kvar, ihop med min bacillskräck. Vill vänta m första förkylningen så länge det går! Vi har tittat mycket på hur pedagogerna är med barnen som är där, hur de uppmärksammar/pratar/bekräftar.

   1. Ah ok. Ja då förstår jag! Vi är ju way past första förkylningen… Och när vi varit på visningar har det varit mer eller mindre tomma förskolor, det har varit visningar när alla barnen är utomhus.

 4. Hos oss får man tyvärr inte betala för plats utan att gå. Vet inte riktigt varför men har försökt den vägen och det gick inte, barnet måste gå några timmar för att behålla platsen. Eg rimligt ändå. Annars skulle det bli enormt svårt att komma in och försigkomna föräldrar betalade platser långt i förväg.

  Annars låter det ju super med den förskolan också. I princip allt på listan uppfylls på vårt föris också, som är dotterns andra. De har en fantastiskt gård nära skogen, är ute dubbla pass varje dag, åker skridskor, matar änder, pysslar, spelar teater, läser osv. Ändå trivs inte dottern alls lika som på förra stället som var mer basic. Det beror inte på personalen heller, utan att hon inte riktigt kommit in i barngruppen. Barnen är ffa äldre el yngre och hon hamnar lite i kläm. Så min erfarenhet är att det vi vuxna sätter höga poäng på inte är säkert det som barnen uppskattar. Även om de säker på längre sikt får med sig en bra värderingsgrund osv. Just genusperspektivet faller på många ställen tror jag, de har en fin ambition men fastnat ändå lätt i gamla vanor. Det krävs mycket arbete för att gör sig fri från normer!

  1. Ja, det är ju ändå vettigt. Annars skulle folk med resurser kunna köpa sig förbi kön krasst sätt. Vi tänkte skola in flera dagar i rad (veckor?:) men sen bara låta henne gå en eller två halvdagar som sagt så det känns ändå okej. Många skulle nog tycka det med är orättvist iofs. Jag tänker mest på alla onödiga virus hon kommer dra på sig hehe.

   Bra input om att trivas. Har tänkt lite i de banorna. Att finns det en bra pedagog som hon verkligen gillar och en bra kompis så är det nästan nog. Eller det är iaf det viktigaste samtidigt som det inte går att kolla i förväg. Svårt när de inte kan prata och berätta om sina dagar!

 5. Har man köat och fått en plats, betalar sin avgift varje månad, men så säger man till personalen att man vill vänta någon månad så kan jag inte tänka mig att man förlorar sin plats. Systemet är tokigt eftersom det i princip bara går att få plats till höststarten. Vi kom också in på vårt andrahandsval. Ett år senare kom vi in på förstahandsvalet. Efter att besökt den förskolan med nya ögon så var det inte intressant längre.

   1. Fråga förskolan om ni kan vänta till februari 🙂 om det inte finns regler om ett minsta antal timmar så lär de ju bara bli glada över ett barn mindre. 🙂

 6. Halloj!
  Började läsa bloggen när jag var gravid våren 2013 och har fortsatt. Det lustiga är att vi flyttade till Färingsö i juli 2014 och fick plats på samma förskola som ni var och hälsade på. Ett av våra barn går faktiskt på Skorpan och vårt tredje ska börja i januari.
  Ville väl mest bara säga ”Hej” och jag kommer troligtvis presentera mig som ”det är jag som läser bloggen” om vi ses i hallen i höst 🙂

  Mycket bra beslut att lämna Alva hemma btw, har varit supermycket sjukor på avdelningen nu i vinter/vår.

  1. Men om ert tredje barn också ska börja antar jag att ni är nöjda med förskolan? Snälla säg ja:)

   1. Det här är vår fjärde (tyvärr) förskola åt äldste sonen och den enda förskola som har ”funkat” riktigt bra för honom och hans aktiva person.
    Tycker storbarnsavdelningen är fantastisk. Är kanske inte liiika nöjd med småbarns men det kanske handlar om att mitt barn som går där är på gränsen mellan småbarn-storbarn och kräver en annan sorts stimulans. Älskar eko-tänket, gården, att de som jobbar verkligen är pedagoger och att de tar sitt jobb på allvar.
    Jag är inte så nöjd med genustänket men samtidigt är jag sjukt kräsen gällande de bitarna (hehe) men det finns ändå där.
    Men jag tror att om en trycker på ordentligt som förälder att det är viktigt så tar de till sig av detta. Det är min uppfattning just nu iaf.
    Skulle kunna skriva en roman men hejdar mig.
    Är alltså mycket nöjd, men tänker samtidigt att allt kan ju alltid bli bättre 😉

    PS. Storbarnen åker skridskor 1 gång i v på vinterhalvåret i ishallen som ligger på gångavstånd, min stora älskart! DS.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s