Jämställdhet mellan mammor och pappor

Den här artikeln cirkulerar just nu i några Facebook-grupper jag är med i. En familj i Frankrike lät sin son börja på motsvarande dagis när han var tre månader. Båda föräldrarna ville jobba. Pappan är citerad i artikeln och säger att han tror att den tidiga dagisstarten är bra för jämställdheten i Frankrike.

Jag reagerar på så mycket av det han säger. När ska folk liksom begripa att jämställdhet inte uteslutande handlar om att kvinnor ska bli som män. För att familjer ska bli mer jämställda behöver männen snarare bli mer som kvinnor. Det vill säga vara föräldralediga, tvätta, handla, laga mat och städa. Jämställdheten syftar liksom inte till att försämra för barnen utan att förbättra. Att få två föräldrar (om två föräldrar finns alltså) att knyta an till istället för ingen alls. Blir så himla trött på så här banala tankevurpor som hos den franska pappan.

Jag vet inte hur Frankrikes föräldraförsäkring ser ut men den är garanterat inte lika generös som Sveriges. Är alternativet att säga upp sig (för kvinnan) om barnet inte börjar på dagis som spädbarn förstår jag givetvis dilemmat. Men det är ju fortfarande fel väg att gå för jämställdheten och fler (individuella!) föräldradagar vore på sin plats.

Annonser

4 reaktioner på ”Jämställdhet mellan mammor och pappor

 1. Reagerade också på den där artikeln, väldigt märklig inställning till föräldraskapet kan jag tycka. Som du skriver så handlar ju inte jämställdhet om att både mannen och kvinnan ska prioritera sina karriärer och låta andra ta hand om sina barn! För mig handlar det mycket om att mannen ska ta ett likvärdigt ansvar och vara en likvärdig förälder för barnet.

  Jaja, nu till den viktiga frågan: Har Malou von Sivers skaffat löshår eller vad håller hon på med? (jobbar hemifrån idag och har ”malou efter tio” i bakgrunden).

  1. Haha. Bra att du övar på dina nya vanor!!

   Har faktiskt inte kollat på Malou i veckan (!!) Det är slut för säsongen och detta är repriser (!!) Men ska kolla in det eventuella löshåret imorn! (Hon har haft längre än vanligt under hösten men såg ej ut som låtsashår?)

   1. Jag misstänker en hårförlängning, sk extensions! Hon ser så poppig ut nuförtin… Jag tränar inför kommande föräldraledigheten ja 🙂 Men måste erkänna att jag inte är så förtjust i Malou, hon känns så ofta anklagande och lite oförskämd mot sina gäster?
    Tacka vet jag Paradise hotel 😉 Kvalitets-tv!!!

 2. Hej!
  Jag har också reagerat starkt, men inte bara på vad säger pappan…
  Hallå! Matthew Tringham har aldrig varit ett franskt namn! Toulouse är, som alla vet, staden där Airbus och ESA (europeisk NASA) har största delen av deras industri. Det attraherar många ingenjörer från överallt, som Storbritanien där pappan kommer ifrån. Att barnomsorg är uselt i Storbritanien är det ingen nyhet. Samma sak gäller för deras jämställdhet.
  Själv är jag en fransman som har bot i Sverige i 6 år och jag känner inte igen mig eller inga av mina kompisar som är kvar i Frankrike. Jag har varit pappaledig i 8 månader med min andra dotter och är så ledsen att jag inte kunde för min första (finanskrisen som drabbade vår familj…).
  Jag reagerar starkt på hur Aftonbladet skriver sin artikel: man tar ett enda par och två citat som skulle sätta igång vem som helst. Är syftet att peka på franska pappor och stigmatisera dem? Ja, det verkar så, men inga av mina kompisar har samma syn som den ”franska” Matthew i artikeln.
  I artikeln skriver de om en dagmamma vilket är jättevanlig i Frankrike. Jag är 37 år och har själv varit hos en dagmamma som hade ett eget barn i min ålder då. Jag har så många bra minnen av den tiden! En dagmamma är så mycket bättre än en svensk dagis: du har 100% uppmärksamhet och är mycket friskare! Mina döttrar är 6 och 3 år, jag vet vad jag pratar om 🙂
  Sedan reagerade jag på vad ni skrev: jämställdhet handlar inte om att papporna ska göra mer jobb hemma!!! Att skriva så är precis icke jämställd! Försök inte att tävla med mig och dammsugning, våttorkning eller att handla osv, ni förlorar! Skulle det betyda att jag är jämställd bara för att min sambo vet inte att damsugarpåsarna är Swirl PC87? Nej! Jämställdhet är en filosofi där båda partner ska behandla varandra på samma sätt. Tyvärr det går inte att vara lika på allt: det är orättvist att kvinnor ammar: de får en mycket starkare kontakt från början med barnen jämfört med pappan. Skulle det betyda att amningen borde ersättas med flaskan för att öka jämställdhet mellan föräldrarna? Nej säljklart! Ni borde veta att det är påfrestande att amma, att är fysisk tröttande och man känner som man har gröt i huvudet medan och efter – ok, det har jag inte gjort själv 🙂 men vill ni ge upp det för en flaska så att pappan kan också ha den tidigt kontakt med barnet? Jag vet att ni skulle aldrig göra det! Och det är orättvis! Jag vill också amma men jag kan inte! Så nej, jämställdhet handlar inte om att dela allt lika mellan föräldrarna annars skulle det se hemskt ut för barnet!
  När jag var pappaledig skrev jag en blog papaensuede.fr som har försvunnit sedan dess (referens från papaonline.fr: http://bit.ly/1xT8J7S) men genom den träffade jag en fransk pappa som levde i Frankrike och tog 3 år pappaledighet (den maximala ledigheten man kan få) men UTAN ersättning från staten. Hans fru var den som fixade familje budgeten. Kan ni säga vad ni skulle göra om ni fick 0:- per månad i 480 dagar istället för våra gräsliga ersättningar? Svårt att överleva så länge på en enda lön eller hur? Så problemet i Frankrike och i många andra länder är inte vad du vill göra, men vad du kan! Barnomsorgen i Frankrike är uselt, det är vi överens om, men inte papporna! Ingenting att göra heller med jämställdhet, alla mina papporkompisar städar, lagar mat (bättre än mig) och deltar i alla hushållet lika mycket som deras fru. Däremot detta gäller inte för våra föräldrar och absolut inte för deras föräldrar: det tar tid att ändra folk, men det tar ännu mer tid att ändra en regering att skapa en riktig barnomsorg. Sedan kommer frågan om hur detta skulle finansieras… Vi (oops, jag har haft svensk medborgarskap i 1 år nu…), de i Franrike är 66 miljoner, inte 9 som vi i Sverige. Skatten måste ökas ännu mer för att kunna betala ersättningarna. Det är inte i den europeisk deflation som ska hjälpa franska regeringen att öka skatterna…

  Men en sak till är vi överens om tror jag: vad skönt att vi bor och har jobb i Sverige!
  Bravo si vous avez tout lu ! 🙂 Förlåt för min dålig svenska.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s