Amningskurs via Amningshjälpen

Igår eftermiddag var vi på första tillfället av fyra på den amningskurs vi anmält oss till via Amningshjälpen och Sensus. Dränerad på energi stretade jag på darriga ben iväg till tunnelbanan i sommarhettan som jag känner mig extra plågad av som både preggo och förkyld – framför allt det senare. Hade fått bråttom och inte hunnit äta lunch (väldigt olikt mig att missa en måltid på det sättet) och köpte en yoghurt med müsli i locket och en kanelbulle på Pressbyrån. Näringstätt… Också olikt mig. Jag började med att hälla ut det mesta av müslin över mig och golvet samtidigt som en stor, varm tant damp ner på sätet bredvid mig. Den fanns gott om plats på tåget men där satt hon med sin klibbiga arm mot min. Vi rullade in mot T-centralen och det blev allt varmare och luktade allt mer illa. I samma veva kliver en man med ostämd fiol på tåget och drar igång sin repertoar. Jag trodde mitt huvud skulle sprängas. Vid den äckligaste tunnelbanestationen av alla, doftmässigt, jämte Slussen ska jag kliva av. Medborgarplatsen. Jag kommer med andra ord fram till kurslokalen svettig, hungrig och trött. Rutinerat börjar jag med att leta upp toaletten innan vi slår oss ner och då har någon kissat över halva golvet, alltså verkligen en stor pöl! Var beredd att vända där, ta en taxi hem och bara ställa mig i duschen.

Som tur är stannade jag kvar. Kursen var nämligen kanon! Efter den avskräckande, andra delen av vår förlossningskurs som hölls av en dinosaurie som ägnade större delen av kursen åt amningspropagande var jag lite skeptisk till att vi anmält oss till en hel amningskurs. Skulle det bli ytterligare totalt nio timmar med amninsgpropaganda nu? Det verkar inte bli så alls. Istället fick vi sjukt många bra tips om hur man får amningen att fungera på bästa sätt, vad som hjälper och vad som stjälper samt hur det faktiskt fungerar rent fysiologiskt. Vi pratade om våra förhoppningar och farhågor och vad partnern kan göra för att hjälpa till. Tipsen var konkreta och det fanns mycket utrymme för egna känslor och val kring det hela. Det var verkligen jättebra och vi lärde oss massor bara under gårdagen. Dessutom slapp vi äntligen skorpfika (varför ska gravida jämt trugas i skorpor?) och bjöds istället på jordgubbar, vattenmelon och vaniljrån. Himmelskt gott!

Amningskursen är ett projekt som startades för två år sedan. Projektet har gjort succé och har beviljats ytterligare ekonomiska medel för att kunna fortsätta utbilda blivande föräldrar. Så himla bra! Läs mer om Amningshjälpen här och om amningskursprojektet här. Amningshjälpen har även en grupp på Facebook som jag precis gick med i. Man anmäler sig via Sensus studieförbund och det är alltså gratis att delta. Vilken förmån. Och ta med era respektive om ni har en sådan! Pappan eller den andra mamman kan inte amma själva men det är väldigt nyttigt att även de är införstådda i till exempel tidsåtgång, vilka problem som kan uppstå och känslor som kan dyka upp. Två kvinnor var med utan papporna igår, den ena höll på och fixade med deras nya hus. Alltså alla gör som de själva vill men jag tänkte bara häpet ”prioriteringar”. Vi har fina tapeter men hur jag kan hjälpa mitt barns mamma med de bästa förutsättningarna för att mata det vet jag inte. Eller?

Imorgon kväll är tillfälle nummer två och jag ser verkligen fram emot det. Förutom resan dit då. Jag och Söder har aldrig lärt oss att fungera ihop och med gravidnäsa är gränsen passerad. Men jag kom hem igår, duschade, åt mer vattenmelon och kollade på brittisk minideckare. Och Jens bakade kladdkaka och vispade grädde som serverades med jordgubbar, slutet gott, allting gott! Bokstavligen.

Bild

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s