Januaritips #1 – Så använder du bilder i dina blogginlägg

Januaris först bloggtips är ett gäng tips som handlar om bilder!

Att använda bilder i blogginlägg är vi nog alla överens om är en bra grej. Vi klickar mycket hellre på inlägg som har en tillhörande bild. Blogginlägg med bilder har 94 % fler visningar. Alltså till att börja med – använd bilder!

– Inte bara dina besökare gillar bilder. Google vet om att bilder ofta leder till att besökare stannar längre på en sida och indexerar ditt inlägg högre upp jämfört med ett inlägg utan bild. För att det ska funka måste bilderna vara ”SEO optemerade”. Det innebär att de måste dela med sig av ett relevant nyckelord som Google kan ge träffar på. Istället för att låta din bild heta IMG_01, döp den till löpning, morotsbröd eller cykelbyxor. Det driver mer trafik till din blogg.

– Givetvis är det kul med riktigt fina bilder, tagna med riktig kamera, precis som att det är kul att läsa en bra text. Jag tycker ändå att en bra text kommer i första hand så känn dig inte nödgad att rusa och ut köpa en systemkamera. Det duger med en enklare variant eller i de flesta fall mobilen – tycker jag. Actionbilder från löpspåret eller bilder tagna i dåligt ljus blir dock mycket bättre med en bra kamera. Jag fotar mest med mobilen till bloggen med har en Nikon D90 också med några olika objektiv.

– Skit in skit ut brukar de som jobbar med bilder säga. Men de flesta bilder kan man redigera och förbättra mycket. Om du importerar med iPhoto kan du med hjälp av programmet automatiskt höja bildens kontraster och lyster, räta upp den etc. Mer avancerade saker kan man förstås göra i Photoshop. Photoshops lillasyster Lightroom har också många bra funktioner för den som fortfarande är nybörjare på bildredigering. Apples motsvarighet till Lightroom heter Aparture. Är även de enklare programmen för krånglig kan man alltid gå loss bland de filter som finns på Instagram – men det är inte riktigt samma sak.

– Vill du inte fota själv finns det massor av bilder på nätet. Vissa får man använda men de flesta inte. Bloggar svämmar över med bilder som egentligen inte är okej att använda.

Här hittar du gratis bilder som du får använda:
www.flickr.com/creativecommons/
500px.com
stock.xchng

Här kan du köpa bilder:
iStockphoto.com

Shutterstock

Fotolia

Bigstock.com

Lägg tid på att hitta, ta eller köpa bra bilder. Det lönar sig!

En av mina favoritbilder just nu. Tagen på Big Island på Hawaii. Rörelseglädje? Rörelseglädje!

Annonser

2 reaktioner på ”Januaritips #1 – Så använder du bilder i dina blogginlägg

  1. tycker att man förutom kamerakvalitet ska tänka på det där med vinklar och sådant. en spännande bild behöver inte vara fotad med proffskamera – men en spännande bild är förmodligen fotad i en riktigt bra vinkel!

    är man i åre kan man läsa mer om detta i åre magasin…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s