Hemkokat äppelmos

Blev lite förvånad faktiskt men var inte ett dugg träningssugen i dag. Hade tänkt springa ikväll efter jobbet eller köra intervaller på crosstrainern men på eftermiddagen var jag rätt trött och kände mig rätt träningsnöjd med flera kvalitativa träningspass i ryggen en vecka tillbaka. Nöjd med att bara ha cyklat fram och tillbaka till jobbet (i busväder!) stannade jag inomhus och har bland annat kokat äppelmos.

Det är verkligen enkelt att göra sitt eget äppelmos – och så gott! Jämfört med det man köper i butik är det dessutom föga förvånande mycket nyttigare. Det finns förstås osockrat äppelmos, så kallat ”lågkalori”, men gissa vad de häller ner istället för socker…

Till ett kilo äpplen använder jag 0,5-1 dl socker beroende på hur söta äpplen jag har. Skala och kärna ur äpplena. Hacka i bitar och lägg i kastrull. Blanda runt sockret och häll på en dl vatten per kilo äpplen. Låt koka på medelvärme tills du fått ett slätt mos. Rör om då och då så att det inte bränner. Portionera upp i burkar och lägg i frysen. Vill du förvara allt mos i kylen direkt behöver du använda citronsyra eller något annat konserverande för att moset inte ska missfärgas.

Lycka till!

Om du inte har egna äppelträd att plocka från eller känner någon som har finns det ibland ställen dit man får komma och plocka, liknande som med jordgubbar. Förra hösten vet jag att det fanns träd i Åkeshov för självplock.

2 reaktioner på ”Hemkokat äppelmos

  1. Fasiken va gott! Älskar äppelmos, käkar det alltid till kroppkakor av nån anledning, men SÅ gott! Men du, hur länge håller moset efter att man öppnat burken?

  2. Jag har en ganska liten burk mos i kylen per gång. För att beskriva storleken är det samma burk som jag fyller med fil och bär och sen toppar med lite müsli om jag bär med mig frukosten till jobbet. Burken brukar räcka ca en vecka om jag äter mos på gröten en gång per dag. Och då håller sig moset fint! Resterande burkar har jag i frysen under tiden.Och även om moset skulle bli missfärgat är det inte dåligt direkt. Socker konserverar också men hindrar inte att moset byter färg. Så mitt svar är ”rätt så länge” 🙂 Men på en vecka byter det alltså inte färg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s