Kan man träna för mycket core?


Kan man någonsin träna för mycket core? Tror inte det. Fundera på hur du ser ut längst in, skelettet liksom. Du har din ryggrad som håller dig (någorlunda) upprätt men resten då? Det jobbet måste du göra själv. Det finns inte mycket där förutom dina muskler. Så förutom att en stark core är direkt nödvändigt, dels i all typ av träning men även framför datorn, så är det ju faktiskt snyggt också. En bra hållning är oslagbart när du kliver in på ett viktigt möte eller en jobbintervju. Hör du dessutom till den disciplinerade sorten får du kanske ett sexpack på köpet – och det är ju rätt snyggt det med.

Igår kväll körde jag och Jens ett renodlat corepass. Relativt tunga övningar – är du nybörjare så börja från grunden inifrån och ut. Hos Sofy finns övningar oavsettutgångsnivå! Börja alltid från början.

Själva körde vi (som har medelstarka coremuskler) nedan övningar en septembertisdag på Friskis Lindhagen:

  • Knees to elbows – Friskis Lindhagen har en särskild ställning för detta så att du som inte är vrålstark inte måste börja i chinsstången direkt.
  • Sneda rygglyft i maskin med en vikt i handen.
  • Situps på bosuboll. Varje set när mjölksyran redan börjat bränna avslutade vi med en båt. Jää jää.
  • Jorden runt. Här får även axlarna vara med lite vilket var kul eftersom det är en annan favoritmuskel jag har.
  • Bålrotation med stång. Ställ en skivstång framför dig mot ett hörn, vi tog en 20-kilos, och rotera stången från sida till sida med lätt böjda armar i utgångsposition. Ju mindre vinkel på stången desto tyngre! Är det för lätt kan du lägga på en viktplatta som Jens. Tar även bra på armar och axlar!
  • Tre olika aktiva plankor. Ett tips är att inte göra dessa direkt efter bålrotationen. Mina armar/axlar pallade i alla fall inte riktigt plankor direkt efteråt.
  • Diagonal touchdown med hantel. En stående coreövning som är tyngre än man tror.

Tips: Nya rön visar att coreträning utövas bäst stående – därför gjorde jag alltså två övningar ståendes igår. Stående bålrotation med stång är absolut en ny favorit! Den tog verkligen grymt bra i hela magen och ryggen.

Annonser

En reaktion på ”Kan man träna för mycket core?

  1. Jag älskar core träning!! Tack för tipsen på övningar! Alltid bra att prova något nytt, lätt att man fastnar i samma övningar, vill chocka bålen 🙂 kan nog inte träna för mycket core! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s