OS och ridsport eller idrott och jämställdhet

Ridsport är en av Sveriges största idrotter men oavsett popularitet och svenska framgångar är och förblir mediernas bevakning sorgligt begränsad. Varför då?

Först lite fakta…

 • Ridsport är en folkidrott med 500 000 aktiva ryttare och 1 000 000 personer med koppling till hästar.
 • Ett exempel är Rolf-Göran Bengtssons jordskredsseger av det folkvalda Jerringpriset. Han utsågs därför till fanbärare i OS.
 • SVT är allmännyttans television, alltså TV för folket.
 • Gårdagens OS-magasin plus dagens utannonserade tv-sändningar i SVT är bland annat: simning, boxning, judo, fotboll, cykel, beachvolley, tennis, tyngdlyftning, basket och handboll. Flera idrotter till och med utan svenskt deltagande(!)
 • Fälttävlan som är lika med ridsport har fem svenska deltagare, varav en just nu ligger tvåa (!) individuellt. Dressyrmomentet reds igår i OS i London.
 • Gårdagens OS-magasin plus utannonserade tv-sändningar i SVT från fälttävlan (ridsport) var max en minut.

  Ovan framtaget och sammanställt av Caroline Markström

Varför ser det ut såhär? Fick inte ens debatten kring Jerring-priset SVT att förstå verkligheten vad gäller ridsport i media? Att vi är hundratusentals ridsportare som ständigt förbises, till förmån för många mycket ”mindre” sportgrenar.  Varför räknas inte kvinnor (för de flesta som håller på med ridsport som amatörer är kvinnor) inte i lika hög utsträckning som män. När RGB vann Jerringpriset hävdade ju många att det var orättvist då det bara var ”en massa tjejer som röstat”. Halva befolkningen räknades inte – och gör det fortfarande inte.

Som för att ytterligare visa på ridsportens obetydelse har en glad amatör i ridsportssammanhang satts som radioreporter på just ridsport – Christian Ohlsson. Fråga vilken ryttare som helst om nivån på hans referat och intervjuer. Igår jämförde han Sara Algotssons häst med Pippi Långstrumps häst?! Och allt som oftast får vi höra att hästarna är fina och spänstiga och studsar fram, eller att de har fina röda rosetter i svansen. Kära värld. Om rapporteringen om andra större idrotter var lika hutlöst oprofessionell skulle det bli ramaskri. Jag skulle gärna vilja höra en kvinnlig reporter sitta och säga att hockeyspelarna har fina färger på hjälmarna och att de verkar duktiga på skridskor när de springer efter den där runda svarta saken på isen.

Linda Algotsson. Bilden kommer från Östran.

Som vanligt är jag rätt besviken.

6 reaktioner på ”OS och ridsport eller idrott och jämställdhet

 1. Jag anser att ridsport får den uppmärksamhet den förtjänar, varför ska man visa djurplågeri på tv? eller hur ska man annars förklara att man använder stockar och annat som hinder i fältrytt som hästarna skadar sig på, när man lika gärna kunde använda hinder som rivs eller viker sig om/när hästen springer på det? Du vet också att det skulle gå att använda andra typer av hinder, men det är väl inte lika spektakulärt om inte hästen gör en framåtvolt i direktsändning.

 2. Ridsport på den här nivån skulle aldrig fungera om inte hästarna älskade det. Och om inte ryttarna älskade sina hästar. Jämför med vilken annan elitidrottsman/kvinna som helst. Tror du att de skulle ta medaljer i OS om de inte älskade det de gjorde?Men visst finns det stora risker med fälttävlan som man alltid får ta hänsyn till.

 3. Så det så! Kunde inte ha sagt det bättre själv 😉 Allvarligt talat så känner jag mig hedrad över att en professionell skribent till stor del använder min text 🙂 Ett gott betyg alltså! Tack!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s